Kun je geloven dat er weer een nieuw jaar voor de deur staat? Zoals ze zeggen, de tijd vliegt als je plezier hebt – of in ons geval, als je druk bent met het bijhouden van de laatste trends in SEO (zoekmachine optimalisatie). 2022 was een jaar van verandering en evolutie in de SEO-wereld, en 2023 zal zeker nog meer vooruitgang brengen nu we de tumultueuze pandemische jaren in ons verleden blijven plaatsen.

Van algoritme veranderingen tot nieuwe functies tot SERP design updates, er zijn genoeg trends waarvan bedrijfseigenaren en marketing experts zich bewust moeten zijn om de curve voor te blijven. Hier zijn een paar van de top SEO-trends voor 2023 waarvan we verwachten dat ze het zoeklandschap zullen domineren:

1) Voice Search

Het zou geen echte lijst van de top SEO trends voor 2023 zijn als we niet zouden beginnen met misschien wel de grootste van allemaal: voice search. Van Siri tot Alexa tot Cortana, spraakgestuurde zoekassistenten zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden – en die trend zal zich naar verwachting alleen maar voortzetten. In feite zou 71% van de consumenten liever een zoekopdracht met de stem uitvoeren dan een zoekopdracht intypen.

Nu steeds meer consumenten deze technologieën gaan gebruiken, is het belangrijk voor bedrijven om hun inhoud te optimaliseren voor voice search. Dit betekent het gebruik van natuurlijke taal en long-tail zoekwoorden, en het structureren van de inhoud op een manier die gemakkelijk te begrijpen is voor zoekmachines. Denk in termen van de manier waarop mensen spreken bij het formuleren van je inhoudsstructuur, zoals “Wat is digitale marketing?” in plaats van “digitale marketing info”.

Uitgelicht: SEO uitbesteden

2) Geen-klik zoekopdrachten

Een no-click zoekopdracht is precies hoe het klinkt: een zoekopdracht waarbij de gebruiker niet op resultaten hoeft te klikken om het antwoord te vinden dat hij zoekt. Dit wordt meestal bereikt door het gebruik van SERP-functies – de extra elementen die op een pagina met zoekresultaten verschijnen, zoals featured snippets, beeldcarrousels en local pack listings. Deze elementen zijn bedoeld om gebruikers de informatie te geven die ze nodig hebben zonder door te hoeven klikken naar een website.

Leestip: SEO kosten

Hoewel SERP-functies al een tijdje bestaan, verwachten we dat ze in 2023 nog prominenter zullen worden, omdat Google ze in zijn zoekresultaten blijft bevoordelen. Dit is goed nieuws voor bedrijven die deze functies kunnen benutten bij hun SEO inspanningen, want ze bieden een geweldige kans om potentiële klanten voor zich te krijgen. Hoewel het misschien wat moeilijker is om een plek in een van deze uitgelichte secties te verdienen, is het de moeite waard, omdat ze een aanzienlijke impuls kunnen geven aan je verkeer en zichtbaarheid in de organische zoekresultaten.

Tip: SEO abonnement

3) Visueel zoeken

Zoals het gezegde luidt: een foto zegt meer dan duizend woorden. In de wereld van SEO zijn ze misschien wel duizend klanten waard. Een visuele zoekopdracht is een type zoekopdracht dat afbeeldingen gebruikt in plaats van tekst als basis voor de resultaten. Deze trend zit de laatste jaren in de lift, mede dankzij de populariteit van visuele platforms als Pinterest en Instagram, en we verwachten dat 2023 het grootste jaar tot nu toe wordt.

Waarom is dat, vraag je? Twee woorden: Google Multisearch. 2022’s lancering van de Multisearch update zorgde voor een revolutie in de manier waarop visuele zoekopdrachten worden uitgevoerd door gebruikers de mogelijkheid te geven om binnen een afbeelding te zoeken. Dit betekent dat ze, in plaats van in tekst te moeten beschrijven wat ze zoeken, er gewoon naar kunnen wijzen in een afbeelding om nog gerichtere resultaten te vinden. Voor bedrijven betekent dit dat het belangrijker dan ooit is om hoogwaardige en geoptimaliseerde afbeeldingen op je website en blog op te nemen. Niet alleen zal dit je helpen beter te scoren in zoekopdrachten naar afbeeldingen, maar het geeft je ook meer kans om in deze visuele zoekresultaten te verschijnen.

Aanbevolen: SEO laten doen

4) Gebruikerservaring

Gebruikerservaring is altijd al belangrijk geweest voor Google, maar de laatste jaren is er nog meer aandacht voor gekomen. Google past zijn algoritme voortdurend aan om gebruikers de best mogelijke resultaten te bieden, en dat betekent dat het de voorkeur geeft aan websites die een geweldige gebruikerservaring bieden. We verwachten dat deze trend zich in 2023 zal voortzetten, omdat Google prioriteit blijft geven aan nog meer manieren om hun zoekervaring te verbeteren.

Er zijn een paar dingen die bedrijven kunnen doen om ervoor te zorgen dat hun website een geweldige gebruikerservaring biedt. Ten eerste moeten ze zich richten op het maken van mobielvriendelijke en responsieve websites die gemakkelijk te navigeren en te gebruiken zijn. Ten tweede moeten ze ervoor zorgen dat hun website snel en efficiënt laadt. En tenslotte moeten ze ervoor zorgen dat hun inhoud goed geschreven, informatief en relevant is voor hun doelgroep. Door deze stappen te nemen kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze de best mogelijke gebruikerservaring bieden en hun positie in de zoekresultaten verbeteren.