Iedereen heeft natuurlijk wel eens van sociaal ondernemerschap gehoord, maar de echte definitie is vaak nog onduidelijk. Mag je als sociaal ondernemer echt geen winst maken? Hoe kom je dan eigenlijk rond? En wanneer is het maatschappelijke doel van je sociale onderneming niet gewoon een overheidstaak? Wanneer ben je zelf een echte sociaal ondernemer? In dit artikel leest u er alles over en bij Accenture Insights vindt u alles over dit interessante thema.

De definitie van sociaal ondernemerschap

Het blijkt nog erg lastig om een echte definitie van sociaal ondernemerschap te kunnen geven, vooral omdat het in Nederland nog niet echt gevestigd is. Het is zeker in opkomst, maar er bestaat nog veel onduidelijkheid over. Men is een sociaal ondernemer wanneer de onderneming gestart wordt met een maatschappelijk doel. Het is hierbij zeker niet het geval dat er geen winst gemaakt mag worden, maar het behalen van het maatschappelijk doel heeft de prioriteit. Dat doel mag wel op een natuurlijk winstgevende manier met de verkoop van goederen of diensten in de markt worden gerealiseerd, bijvoorbeeld met de verkoop van goederen of diensten in de markt. Een bedrijf als Tony’s Chocolonely is daar een voorbeeld van: betere omstandigheden voor de boeren door chocola te verkopen, om het kort samen te vatten.

Wat is het verschil tussen sociaal ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen?

We kennen natuurlijk allemaal het MVO, maatschappelijk verantwoord ondernemen. En dan is er nu ook nog het sociaal ondernemerschap. Maar wat is dan eigenlijk het verschil? Vaak wordt gezegd dat maatschappelijk verantwoord ondernemen een reactief proces is. Een bedrijf is opgericht om winst te maken en bekijkt vervolgens hoe het verantwoorder kan ondernemen, bijvoorbeeld door energie te besparen of fairtrade inkopen te doen. Sociaal ondernemerschap is proactief. De corebusiness wordt ingericht met het doel om maatschappelijke vooruitgang te creëren. Een sociaal ondernemer heeft dus ook echt een maatschappelijk doel en heeft dit als voornaamste prioriteit, terwijl dit bij MVO pas op de tweede of derde plek komt, na het winstoogmerk.

De voortgang van sociaal ondernemerschap in Nederland

De voortgang van sociaal ondernemen in Nederland gaat nog erg traag. Uit een recente studie van Thomson Reuters blijkt zelfs dat het ecosysteem voor sociaal ondernemerschap nog lang niet optimaal is in Nederland. Hoewel het kabinet het belang er wel van in ziet, gaan ze er niet al te veel mee aan de slag. De impact van sociaal ondernemerschap moet voldoende ondersteund worden door het kabinet om hier echt vaart achter te kunnen zetten. Daarbij heerst het idee dat sociaal ondernemerschap voornamelijk geschikt is voor de kleine ondernemer, terwijl ook de grote bedrijven hier echt al mee bezig zijn. Steeds meer grote bedrijven, zoals Unilever en Triodos maken serieuze stappen in het creëren van sociale waarde, wat verder gaat dan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Toch zijn dit enkel voorbeelden van twee bedrijven, waar het nog lang geen écht sociaal ondernemerschap genoemd kan worden. Er zal in Nederland toch echt nog wat moeten veranderen om sociaal ondernemerschap echt een boost te kunnen geven.